Andrei Samoil

Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum.

Uneori, normele se răzbună.

Am auzit de accidentul din club, de vineri seara și primul lucru care mi-a venit în minte era un fost client, cu mulți bani, care îmi spunea zâmbind la o  întâlnire ce avea ca subiect înălțimea unor balustrade: “Băi Andrei, tu nu ți-ai dat seama că mie nu îmi pasă de norme?”. Nu îmi dadusem seama. Dar atunci mi-am dat seama de altceva: de faptul că era un bou. Nici de asta nu îmi dădusem seama până să deschidă gura.

Normele, deși aparent niște bețe în roate gratuite, de cele mai multe ori au sens și scop. Sigur, știu și norme imbecile, dar, in opinia mea, chiar și alea ar trebui respectate pentru a proteja sistemul. Altfel, mai devreme sau mai târziu se ajunge în situații în care mor oameni.

IMG_9163De exemplu, până acum ceva timp, nu exista o normă cu privire la dimensiunea și sensul de deschidere a ușilor clădirilor ce adăpostesc spații aglomerate cum ar fi teatre, clădiri administrative, săli de sport, discoteci sau cluburi (sic!) și biserici. A trebuit să ardă câteva sute de enoriași de Înviere pentru că presiunea masei de oameni disperată să scape de flăcări nu a mai permis deschiderea ușilor (ce în mod tradițional se deschideau  spre interior în cazul bisericilor). Și au ars ca șobolanii. Până a apărut norma. Acum, dacă nu o respecți, dacă nu îți pasă de ea (deși o cunoști), ești doar bou.

Există norme similare cu privire la dimensiunea acceselor, fluxurile (de oameni) necesare pentru evacuare, numărul de persoane permis într-un spațiu, sistemele de stingere ale incendiilor, ventilații, sisteme de desfumare, chiar și dimensiunea și aspectul balustradelor. Nemții au o normă chiar și pentru dimensiunea hârtiei igienice. Indiferent dacă ești proiectant, beneficiar, patron sau organizator, dacă nu respecți aceste norme îți iei riscul ca mai devreme sau mai târziu să suporți consecințele. Uneori poate fi doar un deget maro, alteori o amendă și o șpagă, dar uneori pot muri oameni.

Acum, trebuie să spun că nu am pretenția să îmi dau cu părerea asupra cauzelor accidentului pomenit mai sus. Pot, insă, să îmi dau cu părerea cu privire la modul în care sunt impuse și respectate normele în România (și în special in ceea ce privește spațiile de genul cluburilor): Avem norme, dar este complicat să le aplicăm. Sau nu este profitabil.

Cadrele medicale care ne țin anual cursurile de prim-ajutor (mie și echipei mele de la Academia 1,61) ne-au spus deschis că există un plan de intervenție în caz de cutremur peste 7.5 Richter cu spitale mobile la Universitate și în Piața Izvor, pentru că din Centrul Vechi al Bucureștiului vor ieși victime de numărul zecilor de mii sau mai rău dacă este weekend.

Știm asta. Totuși petrecem. Și nu facem nimic altceva. Ne înghesuim în subsolurile unor case de cărămidă, fără grinzi, cu plăci din lemn, cu accese pe coridoare înguste, neconsolidate, slăbite puternic de demolarea pereților care fac loc meselor care aduc banii și bem. Doar nu s-o întâmpla nimic tocmai astăzi!

O spun din nou: habar nu am de clubul despre care sigur va vui presa mult timp de acum în colo și nici nu îmi voi da cu părerea despre acest accident, dar știu alte clădiri, localuri, baruri, cluburi care nici nu se apropie de a respecta normele si care functionează, aduc profit și în care mi-e reală frică să intru. Până nu se va schimba mentalitatea cu care ne raportăm la legi și norme, va trebui să înfruntăm riscuri serioase.

Din păcate, normele ignorate uneori se pot răzbuna.

Previous

De ce sa nu ucidem copilul din oglinda?

Next

De ce cântă vasul cântător japonez?

11 Comments

  1. Adriana

    Ai dreptate Andrei, uneori normele ignorate chiar se răzbuna. Mult mai dureros decât de ignoram noi. Nu e un caz singular, exista precedente, încă foarte multe dar care nu au fost făcute publice. media naționala nu au aflat de ele ci doar pe plan local (Botosani si nu numai ) au făcut valva. Si nu va fi singurul de acum înainte pentru ca oamenii aleg sa riște vieți ( si ale lor) decât sa bage mâna in buzunar pentru mai multi bani de investit. Pe principiul ” lasă bă ca merge asa” se pot întâmpla nenorociri! Păcat!

    • Ana

      Asta se intampla peste tot in lume, cand au murit intr-un incediu similar la un concert rock 100 persoane in Rhode Island, cele inca 200 victime s-au distribuit la spitale de copii care au primit adulti sau au improvizat locuri pe holurile spitalelor… nu exista nicaieri in lume un spital cun 200 locuri goale asteptand o catastrofa, dar exista planuri de urgenta care se aplica..

  2. Eu sunt impresionata de altceva: au murit 27 oameni si sunt peste o suta in spitale si spitalele sunt blocate, nu fac fata.
    Daca ar fi un cutremur… nu facem fata. Nici la dorinta oamenilor de a dona nu facem fata. Oamenii simpli se mobilizeaza si depun suflet, cadrele medicale se pierd in norme si nu pot accepta voluntarii sa ii ajute: riscuri…

    • Andrei Samoil

      Exact la asta ma gandeam si eu. Daca victimele ar fi in numar mai mare (sau mult mai mare), cine le trateaza?

  3. Cezar Popescu

    Există normă pentru sensul de deschidere a uși: întotdeauna dinsptre interior spre exterior. Sancțiunea este contravențională.

  4. Matache Voicu

    • “Omul bun trebuie să se supună legilor rele ca să nu permită omului rău să violeze legile bune.” =Socrate. ”Nu este niciodată puţin ceea ce e de ajuns şi nu e niciodată mult ceea ce nu e de ajuns.” =Seneca.

  5. Oreste

    Ciudat – când eram student la arhitectura, 1979-1983, eram conștienți de norma de a deschide ușile spatiilor publice spre exterior, și de a dimensiona acele uși minimum 90 cm. Ce s-o fi întâmplat cu acea norma ?

    • Andrei Samoil

      Exista in continuare. Cei mai multi o respecta. Putini o verifica…

  6. So

    Nu pot decat sa imi exprim regretul pentru cei care nu mai sunt printre noi. Insa motivul pentru care nu mai sunt tine de noi toti. Tine de mentalitatea noastra. De la cel care a aprobat functionarea localului fara a se respecta normele ISU, pana la fiecare roman care accepta sa treaca cu vederea orice neregula, pe principiul “lasa ca merge si asa”. Oameni mor tot timpul din cauza acestei gandiri gresite, si veti regasi aceasta problema in tot ceea ce facem: de la doctori care nu isi fac treaba pentru ca nu sunt platiti suficient, de la administratorii drumurilor care nu semnalizeaza gauri de 3m, de la dezvoltatori imobiliari care nu respecta regulile, de la servicii de salvare incompetente, de la soferi care conduc imprudent si cu lipsa de respect si altele…
    Schimbarea nu vine de sus.

  7. Cristina

    Andrei, daca stii detalii despre alte cladiri care reprezinta pericol public, cred ca ar fi util sa dai exemple, sa faci reclamatii pentru a sesiza autoritatile ca sa schimbam cu adevarat ceva si sa incercam, pe cat se poate, sa prevenim tragedii similare… Multumesc.

    • Andrei Samoil

      Este corect pusa problema. Din pacate, atunci cand am facut acest lucru, cand am facut reclamatii si am intins un deget acuzator, au existat alte interese mai “puternice” si nu s-a intamplat nimic. Poate acum se va schimba ceva in modul in care este aplicata legea. Asa cum am spus, nu sunt acum in masura (sau mai in masura) sa dau exemple concrete sau sa emit judecati. In schimb, pot vorbi despre Centrul Vechi unde (cu doar cateva exceptii) toate localurile si cluburile incalca normele de rezistenta la foc sau (mai rau) rezistenta la seism. Eu merg foarte rar in zona si de fiecare data sunt constient ca imi asum riscuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén