Andrei Samoil

Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum.

Teste pentru „prieteni”

Am mulți ”prieteni” și puțini prieteni.

Atunci când totul merge bine, îmi pare că toți suntem prieteni. Parcă suntem toți frați de cruce și putem pleca la război împreună. Dar, deși mi-aș dori, de cele mai multe ori asta este doar o convenție, o aparență sau, mai rău, o unealtă folosită pentru a susține alte interese mai mult sau mai puțin personale. Altfel spus, nu are legătură cu plăcerea unuia de a fi în compania altuia ci cu ce poate obține cineva dacă stă în compania altcuiva.

Am învățat cu toții asta cam atunci când am ieșit din școala generală. Și este OK. Acum știm cum merge lumea. Dar întotdeauna mi-am dorit să cern și să pot distinge între aparență și realitate. Ipocrizia falsei imagini m-a deranjat de mic.

backstabbing-friends-quotes-tumblr-z2duRL-quoteȘi astfel am creat o serie de mici teste care îmi oferă mici indicatori despre persoana din fața mea. Toți avem astfel de teste dar poate nu le-am numit sau identificat așa. Acum ceva timp scriam despre testele pentru ”gagici”. Iată, astea sunt șapte din testele mele pentru ”prieteni”:

 1. Împrumut bani și văd ce se întâmplă. Daniel Zărnescu (care scrie foarte frumos) spunea că el nu împrumută niciodată bani din principiu. Pentru că va valida un comportament neserios și că cel împrumutat nu va învăța nimic din această lecție, ba chiar va reveni din nou pentru mai mult. Eu, dimpotrivă, împrumut bani ca să văd exact dacă ”prietenul” meu este neserios, dacă este aiurit, dacă se face că uită, dacă mă tot amână, sau dacă este chiar țepar. Eu împrumut bani. Apoi știu cu cine discut.
 1. Sunt atent la promisiuni. Nu pun pe nimeni să promită nimic, dar, când o fac, sunt atent dacă se țin sau nu de cuvânt. Mi se pare foarte relevant.

La un moment dat, aveam un amic (care îmi tot spunea că suntem prieteni) cu care făceam o lucrare. Practic era sub antrepriza lui iar eu făceam o bucățică. La început, am discutat niște condiții. Apoi, s-a făcut că uită de câteva din condiții. Din alea complicate pentru el.

I-am spus, s-a uitat în ochii mei și a zis ”Andrei, îți promit că vei avea ceea ce am discutat!”. Nu am avut, deși ar fi putut să se țină de cuvânt.  Apoi, spre sfârșiul lucrării, îmi spune că ar trebui să ieșim la bere ca să îmi explice ce s-a întâmplat, să ”îl înțeleg” și pe el și îmi vorbea de o a doua lucrare mare. Când a doua lucrare nu s-a mai legat, amicul meu vine și îmi spune ”Băi, Andrei, nu s-a mai legat. Nu mai are sens să mai mergem să discutăm la bere despre ce a fost…”

L-am înțeles, mai bine decât și-ar fi dorit, de prima dată, dar după această replică nu mai aveam nicio urmă de îndoială. Asta nu înseamnă că nu aș mai lucra niciodată cu el, dar nu l-aș mai ”înțelege” ca pe un prieten ci aș negocia cu el ca și cu orice alt client. Acum știu exact cum gândește.

 1. Ies la masă cu amici și mă uit cum vorbesc cu ospătarii. Consider că este foarte relevant cum îi tratează pe cei mai puțin puternici decât ei sau pe cei pe care îi consideră subordonați. Asta îmi arată că mă voi bucura de respectul lor doar atâta timp cât voi avea ceva ce își doresc. Apoi, se vor bucura dacă ar putea să îmi vorbească de sus.
 2. Mă uit dacă întârzie sau nu. Venitul la timp, deși mulți îl pun pe seama educației, eu cred că reflectă considerația pentru cel cu care te întâlnești. Astfel, cred că dacă reușești să ajungi la timp doar în cazurile în care există o miză (de cele mai multe ori personală), iar în restul cazurilor pleci de le premiza că poate fraierul să aștepte și un sfert de oră în ploaie, că doar nu este de zahăr și se topește, asta vorbește despre respect, empatie și considerație mai mult decât despre managementul timpului.
 3. Fac sport cu ei. Merg cu ei la munte. Sau cu bicicleta. Sau la schi de tură. Undeva unde este greu, este efort și transpirație și văd cum reacționează. Mi se pare extrem de relevant. Apoi știu cum să le vorbesc.
 4. Împart mâncarea cu ei. Mâncatul la munte, în grup, este un indicator puternic. Sunt atent dacă manâncă singuri, dacă ajută la pusul mesei, dacă știu să împartă. Din gesturi mici se pot vedea indicatori foarte relevanți despre modul de a gândi.
 5. Îi provoc la jocuri de societate. Și sunt atent dacă se oftică, dacă respectă regulile (sau trișează), cum știu să câștige și cum știu să piardă. Cred că modul în care se joacă poate spune multe despre un om.

Și de aceea nu am eu mulți prieteni.

Previous

Feedback-ul

Next

Sursa tuturor problemelor

2 Comments

 1. Andreea

  Aveam si eu o amica in facultate care imi tot spunea ca e prietena mea, dar cand planuiam sa iesim undeva ajungea mai tarziu cu 3 ore (fara sa exagerez) si m-am gandit ca poate e mai aiurita, mai uituca asa ca daca trebuia sa ne intalnim la ora 20.00, ii spuneam ca sa fie la ora 17.00 in locul respectiv si culmea chiar si asa ajungea pe la 20.15/ 20.20. Nu mai spun ca era extrem de posesiva, practic nu aveam “voie” sa ma vad cu alte persoane sau grup de persoane fara sa o iau si pe ea, era cumva obligatoriu sa vina cu mine chiar peste tot. Daca o refuzam , insista ca un copil mic care nu intelege de ce nu are voie. Plus ca odata eram la piscina cu o alta fata, si tipa asta era la alta piscina singura si ma suna disperata sa ma ia la rost ca ea imi face cu mana iar eu o ignor; mi-a dat impresia ca eram in aceeasi locatie asa ca am intrebat-o unde e mai exact ca eu nu o vad la care ea imi spune ca e in spatele meu, evident ma uit si nu era…i-am zis numele locatiei unde sunt si m-a facut mincinoasa :))) , a trebuit sa ma fotografiez cu fata cu care eram undeva in dreptul numelui locatiei ca sa-i demonstrez ca nu sunt acolo unde e si ea. Inca odata ma socheaza spunandu-mi ca poate am facut acea poza cu o zi in urma, m-am abtinut sa nu o jignesc si sa nu ridic tonul asa ca i-am amintit, calma, ca a plouat cu o zi in urma…a raspuns sec : “a da? Posibil , dar eu nu stiu fiindca am dormit”.
  Acum rad, dar atunci chiar resusise sa ma enerveze iar eu ma enervez foarte greu.

  Dupa aproximativ 3 ani m-am saturat si i-am zis ca ar fi mai bine ca fiecare sa mearga pe drumul ei. Nu a inteles de ce , nici nu m-am mai obosit sa-i explic inca odata, insa a fost necesar sa-i dau block pe facebook deoarece era de speriat…

 2. Foarte bune “testele”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén