Deci ai inceput să te descurci pe zăpadă! Bravo!

Poate chiar începi să te vezi stăpânul pârtiilor pentru că ”nu mai cazi”. Cel puțin nu ca la început… Poate chiar așa și este, deși eu cred că întotdeauna mai avem câte ceva de învățat. Astfel, iată câteva sfaturi, special pentru tine!

  1. În primul rând, pentru a lămuri problema cu ”stăpânul pârtiilor”, până nu vei fi fi sigur (și vei fi verificat) că te dai fluent, elegant și în condiții de siguranță pe plat, prin porți de slalom, prin porți de slalom super-uriaș, pe mogule, pe zăpadă powder, zăpadă cu gâlme, zăpadă tare, gheață, off-piste (adică în afara pârtiei bătute cu ratracul) și cam în orice alte condiții, cu fața sau cu spatele, nu doar pe pârtia proaspăt nivelată, mai ai de învățat până să ajungi stăpânul pârtiilor. Și este OK. Doar să nu te faci de baftă prezentându-te așa. Deci, primul sfat ar fi să îți evaluezi corect nivelul și să îți păstrezi mintea deschisă la a învăța lucruri noi. Întotdeauna mai avem câte ceva de învățat.

11017516_586208414848163_6406367330607220205_n

  1. Îmi dau seama foarte ușor când am de a face cu un schior intermediar care tocmai a depășit stadiul de începător pentru că îmi spune că ”nu mai cade” sau are un criteriu din numărul căzăturilor efectuate. Toți cădem, toți am căzut și toți vom mai cădea. Acesta nu este un criteriu. Chiar și cei de la Cupa Mondială mai cad. Se întâmplă. Mai ales atunci când înveți. Și întotdeauna mai avem de învățat. (Am mai spus asta, nu?)
  2. Repede nu înseamnă bine! Când ești pe pârtie, repede nu înseamnă bine, nici neapărat frumos și nicidecum de apreciat. Asta pentru că ești înconjurat de alți oameni, pentru că nu ești la concurs unde toată pârtia este goală doar pentru tine și pentru că, la viteză mare nu poți să oprești suficient de repede pentru ca toată lumea să fie în siguranță. Pe pârtie, convenția este că schiorul din deal îl ferește pe cel din vale. Asta pentru că, în caz că nu ai un ochi în ceafă, fiind în vale, nu poți vedea berbecul care vine cu viteză din deal și nu te poți feri de el. Astfel, dacă ai spulberat un începător pentru că ”făcea cristiane pe toată pârtia și ți-a luat fața”, ești doar berbec. Sau bou. Era treaba ta să îl ocolești la o distanță confortabilă pentru amândoi pentru că el nu are cum să te vadă și nici nu are semnalizatoare. De asemenea, dacă te dai tare încercând să impresionezi începătoarea rujată și, în efortul tău, zbori de pe pârtie și te înfigi cu capul (sau nasul) într-un pom sau bolovan de trebuie apoi echipa Salvamont să tragă de tine o oră ca să te târască la spital, tot nu ai făcut nicio brânză.
  1. Apreciază-ți corect nivelul. Nu te avânta pe o pârtie neagră dacă nu cobori suficient de confortabil o pârtie roșie. O să te chinui foarte tare și nu va fi nicio plăcere.
  2. Dacă, totuși, te-ai crezut Hercule, nu ai urmat sfatul de la punctul 4 și ai intrat în rahat, nu te descălța! Știu, ești pe pârtia neagră, îți blestemi zilele, te întrebi cum de nu cazi de pe munte, atât de înclinată este panta și ți-ai dori o coardă ca să cobori în rapel. Nu îți scoate schiurile! Ăsta este cel mai prost lucru pe care poți să îl faci. O adevărată greșeală de începător. Dacă îți vei scoate schiurile există un risc foarte mare să aluneci pe clăpari, să dai cu fundul de planetă, schiurile să îți cadă în cap și apoi, cel mai rău, să începi să aluneci la vale ca pe tobogan în timp ce echipamentul tău se împrăștie pe jumătate de munte. În caz că ai uitat, schiurile au canturi (din metal) care, poziționate corect, îți pot opri alunecarea la vale chiar și după ce ai căzut. Deci nu te descălța! Cu răbdare și perseverență vei ajunge jos, chiar dacă vei coborî toată panta în derapaj.
  1. Nu asculta muzică la maxim! Dacă ai căști în urechi și muzica tare, gândește-te că va veni de sus un berbec mai mare ca tine, pe care nu îl vei auzi, sau un începător căzut, alunecând disperat la vale, sau chiar echipa Salvamont și nu vei ști să te oprești și să te ferești. Dacă nu ai căști și pui muzică la toată pârtia, gândește-te că eu nu am nicio vină ca să trebuiască să ascult Salam sau Justin Bieber.
  2. 10603762_586208094848195_6005648126860321339_nNu te îmbăta! Te rog, nu te îmbăta! În primul rând, te vei crede viteaz, dar vei fi mult mai puțin coordonat, nu vei controla viteza și vei avea un risc mult mai mare de a te sparge spectaculos și dureros. De asemenea, vei reacționa mult mai târziu când începătorul din vale va schimba brusc direcția intrând în fața ta. Un alt lucu important de știut este că asigurarea împotriva accidentelor pe pârtie (pe care, dacă ai fost deștept, ți-ai făcut-o) nu te acoperă dacă schiezi în stare de ebrietate. Și va trebui să plătești singur serviciile medicale necesare în cazul unui accident.
  3. Ceea ce mă aduce la următorul punct: Dacă schiezi pe alte meleaguri, fă-ți o asigurare medicală ce acoperă sporturile de iarnă. Nu toate o fac, ba chiar cele mai multe nu o fac. Citește condițiile!
  4. Schiază pe pârtiile amenajate sau ia-ți un ghid! Este foarte tare să te dai off-piste dar, în caz că nu ai mai făcut-o până acum într-un cadru organizat și nu cunoști foarte bine zona, ia-ți un ghid! Off-piste nu înseamnă că pârtia face stânga și tu o iei ca bolovanul în jos, direct, că ai văzut tu o altă pârtie acolo. Un ghid va ști să îți arate trasee și văi spectaculoase, unde nu vezi picior de schior și te vei distra copios. Ce faci tu este doar să te expui unor riscuri inutile de a da într-o piatră, într-un râu acoperit de gheață, peste un cablu sau o structură împotriva avalanșelor. Și nici aici, în afara pârtiilor amenajate, nu te acoperă asigurarea.
  5. Este nepoliticos (și incomod) să îi calci pe alții pe schiuri, pe clăpari, pe cap etc. Chiar dacă te grăbești să prinzi ultimul scaun și mormolocul de schior din fața ta se mișcă mai lent, gândește-te că toți se grăbesc în aceeași direcție și nu rezolvi nimic. În schimb încearcă un exercițiu de respirație adâncă și numără până la zece. Și fii atât de politicos cât ai vrea să fie alții cu tine.

În rest, distracție plăcută!