Moș Crăciun nu este corect. Voi explica imediat de ce cred asta.

În acești ani în care am migrat din ce în ce mai mult de la arhitectură către educație am început să fiu martor unor nedreptăți crase pe care aparent nimeni nu le vede. Moș Crăciun nu tratează copiii egal!

128852915_1091dcf4f4(Trebuie să spun aici că ideea nu a fost a mea ci m-a inspirat un post de pe dezordonatul Facebook, care mi s-a părut foarte tare și totodată foarte adevărat.)

După sărbători, cei mai mulți copii cu care intru în contact (și încep să fie din ce în ce mai mulți) au un subiect preferat de discuție: ”Ce ți-a adus Moșu?!!!”

”Păi mie mi-a adus un PS4 și ultimul joc Batman și o bicicletă MTB cu 27 de viteze și un elicopter cu telecomandă… Iar moșu de la bunica mi-a adus un iPhone 6s. Ăla nu e cine știe ce dar o să pot să îmi pun jocuri pe el. Dar ție ce ți-a adus?”

”Mie mi-a adus un pulover, o căciulă și niște mandarine foarte dulci. Moșu de la bunica mi-a adus o carte și niște carioci…”

Iar mie nu mi se pare corect. Care este mesajul? Ce înțelege copilul cu mandarinele? Ce înțelege copilul cu PS4? Că el a fost mai cuminte? Poate nu a fost așa… Poate a fost chiar pe dos. Oare înțelege că Moș Crăciun are o afinitate pentru cei cu părinți corporatiști?

OK, știu, nu mai suntem în comunism, nu trebuie să fim toți egali. Mai mult, Moș Crăciun (în forma sa actuală) este o creație a capitalismului american și probabil are ideologii pe măsură, dar, atunci, este ipocrit. El spune că are o listă, că știe cine a fost cuminte și cine a fost obraznic și că îi va trata pe măsură. Dar asta nu este măsură! Nu este nici măcar drept. Și atunci ce concluzii își trage copilul de șapte ani despre Moș Crăciun și cum îl mai poate asculta când îi spune să fie cuminte?

Păi Moșule, asta însemnă să fii cuminte?… Să fiu cuminte nu înseamnă să fiu și corect?

Pe mine mă debusolează Moșul ăsta…

Cred că Moș Crăciun (dacă tot are o afinitate pentru corporatiști) ar trebui să învețe să dea feedback corect, apoi să îi ierte (sau nu) pe cei ce fac năzbâtii și să dăruiască ceva într-un buget rezonabil și mediu. PS4 și iPhone cred că ar trebui să cumpere părinții astfel încât lor să le fie recunoscători cei mici, nu Moșului.

vip-bad-santa1În perioada petrecută de copii acasă, între prieteni sau rude, tot educație se face. Se numește educație informală pentru că nu o conștentizăm, nu are o structură și nici obiective clar definite. Dar, în acea perioadă învățăm multe. Cred că la asta ar trebui să fie puțin mai atent Moș Crăciun.

Din acest motiv, în ultima vreme și în perioada următoare sugerez să dăruim mai multe amintiri și experiențe de ținut minte și mai puține obiecte.

Să hrănim renii!!!