Andrei Samoil

Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum.

Despre fițe și figuri – la ce sunt bune și la ce ne sunt bune?

Astăzi simt nevoia să vorbesc despre fițe, figuri și trenduri. La ce sunt bune și la ce ne sunt bune? Organizând deja de câțiva ani activități de aventură dar și proiectând de multe ori pentru oameni cu (prea) mulți bani am auzit de toate:

Pot schia cu haina de blană? Altfel o să îmi fie frig, iar mie nu-mi plac gecile de schi.”

„Știu, am înțeles, mergem cu cortul în tabăra de supraviețuire, dar acolo o să fie apă caldă, nu? Ca să facem duș…”

„EU VREAU JACUZZI!!! Nu cadă cu hidromasaj ci chiar de la firma Jacuzzi!”  (5000Euro într-un apartament de două camere de la Piața Muncii, în bloc comunist).

„Eu merg la SCUBA doar dacă barmanul hotelului știe să prepare un mojito bun.” (proaspăt adult)

„Copilul meu nu mănâncă decât ce îi gătesc eu…” (12 ani și sănătos clinic)

„Plouă. Eu nu pot să vin că îmi stric pantofii.”

„Mie cine îmi cară bicicleta?”

„Mie cine îmi cară schiurile?”

snob2Mult timp am fost scârbit și am judecat aspru acești oameni. Am pus acest gen de fițe pe seama lipsei de educație, a ignoranței și a suficenței unora, considerându-le specifice parveniților, celor care s-au trezit foarte repede cu bani și nu au avut timp să-și structureze corect un sistem de valori.

Apoi mi-am schimbat părerea. Nu diametral, dar mi-am schimbat-o. Și am ajuns să intuiesc concluzia că fițele au devenit un limbaj necesar pentru integrarea în multe cercuri. Dacă te duci într-un club la modă îmbrăcat de la H&M și conducând Logan, vei fi desconsiderat chiar dacă ești doctor. Ia-ți Mercedes și Armani și vei avea parte de mult dorita integrare chiar dacă ești doar vânzător la toneta de la colțul blocului.

În mod similar, dacă te duci pe terenul de golf (unde se fac multe afaceri) îmbrăcat în blugi bocanci și un tricou, o să fi privit de sus chiar dacă ești arhitect sau profesor universitar. Va fi ceva ciudat cu tine pentru că, evident, nu cunoști eticheta. Sau nu îți pasă de ea. Și atunci ești suspect. Și atunci nu faci afaceri… Va fi prefarat bișnițarul urmărit penal, îmbrăcat la modă și cu ultimul răcnet în materie de crose.

Îmi amintesc de un moment, acum câțiva ani buni, când, întorcându-mă de la o întâlnire moto, am luat în spate o prietenă ce nu mai avea cu cine să se întoarcă. Pe drum, ne-am intersectat cu o mașină Lada Niva ce venea din sens opus iar eu i-am spus surescitat: “Uite, mașină din asta am eu!” A urmat o perioadă de liniște. Apoi mi-a răspuns cumva resemnată: “Măcar ai motor BMW…” Am râs cu poftă următorii 10 kilometri.

Fițele au devenit un limbaj și un criteriu de integrare în cercurile ce se vor a fi elitiste ceea ce nu este chiar atât de lipsit de logică. Practic, se presupune că, dacă ești un om valoros, ai succes, atunci ai vaste posibilități financiare, atunci ai un anumit standard de viață, atunci ești la curent cu ultimele mode și fițe. Deci, pe scurt, dacă ești fițos și în trend cu moda, atunci trebuie că ești valoros.

Acest raționament nu funcționează, însă, în cazul celor care sunt foarte superficiali și se concentrază exclusiv pe crearea pojghiței de suprafață, pe a fi în ton cu moda și cu ultimele tendințe, având, însă, un fond nesigur și fără substratul valoros ce ar trebui să genereze un anumit stil de viață. Practic, ei încearcă să inverseze raționamentul de mai sus.

Cu puțină atenție, analizând doar rezultatele, ignorând vrăjeala, declarațiile pompoase și atitudinea de superioritate, mai devreme sau mai târziu, se poate vedea în spatele măștii. Și atunci, eu  am renunțat să îi mai desconsider ci am început doar să constat o nesiguranță și o lipsă de încredere în propriile lor forțe, apoi făcând tot posibilul să țin cont de asta în viitoarele mele interacțiuni cu ei pentru a putea interacționa corect, eficient și armonios, fără a mai genera tensiuni și frustrări.

Altfel spus, cred că fițele și snobismul nu sunt de condamnat ci transmit un mesaj despre stima de sine și mentalitatea posesorului, chiar dacă acest mesaj oferă două variante posibile, situate însă la extreme. Aștept, însă, și alte păreri.

Previous

LEMN versus BETON

Next

Cheia succesului

5 Comments

 1. Adriana

  Andrei, eu personal pot “accepta” Fițele intr un singur caz, acela când posesorul este totuși un om inteligent, care a făcut câte ceva la viața lui, care are habar pe ce lume trăiește căci iau aceste fițe ca pe o refulare…. Dacă vrei. Diametral opus o persoana snoaba, slab intelectual, ignoranta sa mai au a si fițe ……e prea mult pentru mine. Toate cele bune !

 2. Victoria

  Am observat ca persoanele cu adevarat valoroase, chiar daca sunt imbracate sau au masini foarte scumpe, prin educatia pe care o au atunci cand `se afiseaza` o fac intr-un mod discret, fara a se etala intr-un mod ostentativ asa cum o fac parvenitii.

 3. Sorin

  Eu nu m-aș grăbi să numesc fițe anumite exemple date de tine (cum ar fi partea cu apă caldă). Sunt oameni care toată viața au trăit la un anumit grad de civilizație și de confort iar când nu mai au asta se cam pierd. Știu că și mie uneori mi s-au interpretat în mod greșit unele gesturi (făcute dintr-o anumită necunoștință sau complexe din copilărie) ca un gest de nesimțire, de exemplu.

 4. Karina

  Am avut o colega de liceu care, dupa ce a lovit cu geanta destul de tare o colega din anii mai mici, i-a zis ” fii fericita, te-a lovit un Gucci”…. in cazuri din astea nu ai cum sa nu te revolti.

 5. Nicolae

  Nu ai nevoie de fite pt integrarea in anumite cercuri pentru ca nu ai nevoie sa te integrezi in cercuri de fitosi daca nu esti … fitos … se intampla sa impactezi cu oameni care au astfel de manifestari in viata de zi cu zi asta e adevarat, se intampla sa ai zile in care deranjeaza astfel de comportamente … si asta e adevarat, sunt zile si zile, zile in care avem un nivel scazut de energie, zile cand noi insine ducem luptele noastre in sinea noastra si atunci ai un nivel de toleranta mai scazut si ajung sa te deranjeze seturi comportamentale peste care in mod obisnuit treci cu usurinta … si asta e adevarat … insa daca in mod constant te deranjeaza astfel de lucruri … nu ma refer la tine, la modul general vorbind … aici e vorba de neacceptare, nu acceptam astfel de oameni si de comportamente, tindem sa ii judecam cu usurinta si asta nu e ok, dincolo de greselile lor si de faptul ca nu au invatat sa isi corecteze aceste lacune e o problema si la noi pt ca nu acceptam, atata timp cat ai decodificat corect persoana respectiva si stii de unde pleaca aceste comportamente e ok, atata timp cat accepti faptul ca nimeni nu schimba pe nimeni si ca singurul locusor din lumea asta unde poti schimba ceva este propria ta constiinta … cu te-ar putea deranja de care se folosesc ei? pt ca practic fitele sunt carjele prin care incearca sa se tina deasupra, sa isi ascunda valoarea scazuta, superficialitatea … nu ai nevoie sa fii fitos pt a te integra in anumite cercuri unde esti nevoit sa te integrezi pt o anumita perioada sa zicem, desi pe tine nu te caracterizeaza … trebuie doar sa fii tu insuti, atata tot. Te vor judeca ca nu esti ca ei? Happy birthday, nici nu iti doresti, pt ce sa te deranjeze judecata lor daca stii ca problema e la ei, nu la tine … totodata daca vei fi tu insuti si daca vei accepta ca exista si astfel de oameni asa cum exista rele si mai mari de atat pe lumea asta nici ei nu vor mai fi asa de insistenti in a-ti da peste nas cu fitele lor pt ca uneori o fac tocmai pt ca impacteaza cu neacceptarea celor din jur, cu faptul ca sunt judecati aspru si repeta ceea ce vad ca te deranjeaza, mai pe scurt iesi dintr-un cerc vicios si iti poti face treaba chiar si cu astfel de oameni, ba chiar ajungi sa descoperi ca si ei au partile lor bune si ca poti ajunge chiar sa te simti bine alaturi de ei in diferite circumstante…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén