Andrei Samoil

Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum.

LEMN versus BETON

De ce vreți să vă faceți case de BCA și beton?

În acest sezon de Visuri la Cheie a trebuit (în premieră) să proiectez o casă de la zero. Trebuia să fie ieftină, călduroasă, eficientă, mică și să se realizeze repede. Evident că am făcut-o din lemn. Evident că reacțiile nu au întârziat să apară: “Băăăi, ai dărâmat bunătate de casă de cărămidă și ai făcut una de carton!!!” sau “Să vezi ce frig o să facă în casa aia!” sau “Să dea Domnul să nu ardă că se face scrum toată casa!”

Așa că, m-am gândit să ating această Scan_20151123problemă pentru că nu înțeleg de ce toată lumea (sau măcar majoritatea) fuge de lemn și face case din beton.

În continuare mă gândesc să structurez discuția pe argumente. Totuși, dacă îmi va scăpa vreunul, vă rog să îmi atrageți atenția:

  1. Argumentul: O să fie foarte frig în casa de lemn.

Ba nu. Dacă se respectă soluția constructivă, dacă se așează corect toate straturile (și se dimensionează corespunzător) indicele termic obținut de un perete pe structură de lemn, închidere de OSB, termoizolație exterioară, termoizolație interioară și bariere de vapori poziționate corect, poate fi egal sau chiar depăși în eficiență un perete de cărămidă sau BCA.

Dar poate această explicație este prea tehnică, nu mă credeți pe cuvânt și este complicat să calculați. Vin cu alt argument. Casele din Norvegia, Suedia, Olanda sau Canada sunt, într-o proporție destul de mare pe structură de lemn (și au termoizolație dimensionată corespunzător). Dacă nici acolo nu este frig iarna…

În concluzie, nu structura oferă izolația termică ci grosimea straturilor de polistiren, vată minerală, vată bazaltică sau orice altceva decideți să folosiți

  1. Argumentul: Nu arde! Este mai sigură la incendiu.

Ba nu. Adică da, lemnul arde, dar îți convine să ardă. Și după ce a ars tocmai bine pui mâna pe mătură, faci curat și o reclădești. Nu mai ai nimic de demolat.

Nu te ajută cu nimic faptul ca au rămas doi pereți, un stâlp și două grinzi în picioare. Orice structură ce a trecut printr-un incendiu trebuie cel puțin expertizată pentru că proprietățile materialelor se schimbă dramatic la temperaturile din incendiu. Eu nu aș avea curaj să reconstruiesc peste o structură afectată de incendiu fără probe de laborator și un expert structurist care să îmi garanteze că structura este în regulă din toate punctele de vedere. Sau ar trebui să o demolez.

  1. Argumentul: Intră gândaci, muște, șoareci și alte lighioane în pereți.

OK, aici este un oarecare dezavantaj. Nu de gândaci, muște sau șoareci. Ăștia intră la fel și în casa de cărămidă și în casa de lemn și găsesc locuri unde să se ascundă oriunde. Carii sunt prolema. Un car este o insectă mică, dăunătoare, din ordinul coleopterelor, cu corp păros și picioare scurte, care trăiește în lemn și se hrănește cu acesta. Totuși, la fel ca în cazul termitelor, există soluții și pentru asta, atât profilactice cât și de reparare. Există tratamente, substanțe, gaze și multe altele care pot rezolva această problemă simplu și rapid. Personal nu văd un mare dezavantaj aici, mai ales că multe case din beton ajung să aibă acoperișul din lemn, deci să fie supus acelorași probleme, dar poate sunt eu subiectiv.

  1. Argumentul: Se aude, nu am liniște!

Vezi punctul 1. Cea mai bună izolare fonică o face stratul (dimensionat corect) de vată. Deci, nu.

Din alt punct de vedere, da, scârțâie. Mie îmi place asta, mi se pare că este normal și nu mă deranjează deloc. Este bine că structura este elastică și lucreză. În opinia mea, asta este o problemă inexistentă.

  1. Argumentul: Nu ține, nu este durabilă, se degradează prea repede!

Tocmai am reparat o casă de mai mult de 100 de ani, din lemn, situată pe un deal, în Măgura (Zărnești), în coasta muntelui, supusă  vânturilor și intemperiilor de tot felul. Avea acoperișul de șiță aproape intact. Arăta incredibil de bine. Evident că am folosit același material. La acestă casă problema a fost tasarea inegală a fundatiei, nu lemnul. Deci ține. Ține pentru mai multe generații.

  1. Argumentul: Nu se pot proiecta spații mari fără mulți stâlpi intermediari.

Ba se pot. Se pot folosi grinzi din lemn stratificat ce permit acoperirea spațiilor foarte mari. Spații de genul piscinelor olimpice, a halelor de producție sau a terenurilor de sport interioare. Fără stâlpi. Și nici nu sunt extrem de scumpe.

  1. Argumentul: La cutremur, cade pe mine.

Ba dimpotrivă. La cutremur, structura de lemn este mai elastică și se comportă mult mai bine decât structura din beton armat care ar putea să crape (în anumite condiții) și să necesite consolidări foarte scumpe și dificil de realizat.

Și acum argumentele pro:

  1. Este ieftină. O structură din lemn (la gri) este cu 20-30% mai ieftină decât una din beton și cărămidă sau BCA. La gata, o casă din lemn este cu 10-15% mai ieftină decât aceeași casă din zidărie.
  2. IMG_2680Execuția este rapidă. De când am pus creionul pe hârtie până la predarea acestei case la cheie au trecut doar câteva săptămâni. Nu luni, nu ani. Doar săptămâni. A fost nevoie de o echipă de aproximativ 10-15 muncitori.
  3. Se consolidează foarte ușor. Dacă, din orice motiv, apar probleme, este foarte simplu de schimbat un stâlp, o grindă sau un căprior ceea ce nu se poate spune despre casele pe structură din beton armat.
  4. Poate arăta exact la fel ca una din zidărie.
  5. Ultimul, cel mai subiectiv și cel mai important (din punctul meu de vedere): Lemnul este cald, este natural, este “ECO”, este resursă regenerabilă, nu poluează, este maleabil și este foarte aproape de sufletul meu.

Sigur, până la urmă, noi, arhitecții, proiectăm așa cum își dorește clientul si ar trebui să ținem cont de părerile sale oricât de subiective ar fi, dar argumentele astea sunt.

Previous

Despre sfere, Fănel, aikido, confort și aventuri

Next

Despre fițe și figuri – la ce sunt bune și la ce ne sunt bune?

6 Comments

  1. Într-adevăr Andrei Samoil. Eu am locuit intr-o casă de lemn ,oriunde mă duceam prin tabere ,excursii ,şi la prieteni in străinătate ,mai exact in Suedia . Şi -ntradevăr nu pot compara sentimentul unic pe care il trăieşti intr-o casă de lemn ,unde este un loc mai natural ,miros plăcut şi căldura pe care ți-o oferă față de celelalte . De cele mai multe ori mă prindea şi iarna in preajma Sfintelor Sărbători şi frumoaselor tradiții de Crăciun ,colind … atunci am simțit că momentele mele frumoase isi fac prezența in aceste minunate perioade ! P.S : Când voi fii suficient de mare ,pentru a-mi construii propria mea fericire , va fii undeva la munte intr-o căsuță mică si frumoasă de lemn .

  2. Adriana

    Casa este geniala! Frumoasa! ingenioasa! Si tare mi-as dori si eu schita si detalii de constructie……..Cer prea mult….:) singura problema pe care eu o vad si la care ma gandesc si ai spus-o si tu,,,,: cariile. In rest nu vad nimic in neregula! Felicitari pentru idei si toate cele bune Andrei. Si la multi ani 🙂

    • Andrei Samoil

      Multumesc Adriana,
      Planurile sunt proprietatea PROtv si acum doar ei au dreptul de a le pune la dispozitia oricui. As putea desena oricand ceva similar dar nu pot publica acel proiect.

  3. Cati

    Nimic mai adevarat! De 5 ani locuiesc intr-o casa de busteni. Vara la parter e foarte racoroasa, etajul e cald intr-adevar dar din cauza ca e semi-mansardat. Iarna peretii se mentin calzi, nu sunt reci ca cei de beton/caramida/bca. Am prins cateva cutremure aici si se comporta excelent. Da, sunt si lighioane, dar asta pentru ca traim in mediul rural, in camp si aceleasi probleme le au si vecinii cu alt tip de case.
    Iarna cand ninge arata ca in povesti, iar vara arata superb cu muscate rosii la ferestre. Love my home!

  4. Ildiko

    Buna draga Andrei,

    Sunt declarata fana emisiunii voastre, ma bucur ca ai deschis acest subiect,am urmarit fiecare emisiune, esti genial, cu idei practice si foarte utile.
    Eu am o astfel de problema, stau in Brasov, am o casuta mostenita de la parintii mei.
    Am incercat sa o vand desi ma doare sufletul(este casa in care eu am crescut),nu am reusit, asa ca m-am tot interesat de o alta varianta, am vazut emisiunea cu aceasta minunata casuta, am prins curaj sa-ti scriu.
    Am un apartament de 2 camere pe care daca l-as vinde,poate as putea reface casuta mea , nu stiu la cat s-ar ridica costurile,daca as putea acoperi costurile.
    Fiind singura, am copii mari, as vrea ceva similar cu cea din schita ta.
    Iubesc lemnul in mod special, nascuta aici la munte, asa am fost crescuta,visez cu ochii deschisi…..un mic semineu …ferestre mari , sa pot vedea gradina……zapada.
    Casa are 70m2 locuibili, plus o curte cu pomi fructiferi….intr-un cuvant as dori un sfat de specialist si cine stie poate chiar o colaborare.
    Multumesc ca existi…..multumesc -Ildiko

  5. Mihai

    Adaug si eu un comentariu chiar daca au trecut 6 ani de la ultimul post. Nu neg calitatile unei case de lemn dar conditiile de reușită sunt atat de drastice si riscurile atat de mari incat mai bine lipsa.
    Da, Norvegia, Suedia, etc… dar voi ati vazut ce calitati de lemn si ce specialisti sunt acolo? Am vazut un reportaj cu o gradinita cam de marimea unui duplex la noi, ce se vinde astazi la 2 x 100000 de euro. Deci pe dezvoltator il costă undeva la jumatate. Știți cat a costat gradinita aceea de lemn in Suedia? 1 milion de euro.
    Eu am avut casa in care m-am nascut din caramida cu etajul din lemn. Erau grinzi de stejar ca pe corpul meu de groase si nu intra un cui mai mult de 5 mm, dupa care se stramba. Unde găsești astăzi lemn ca ala si la ce pret? Asa se faceau casele batranesti ca aia de la Magura… In plus pe vremea aia trebuia sa ai un acoperis deasupra capului si atat. Nu pereti perfecti, instalatii electrice, sanitare, lambriuri de lux etc.
    Cat despre Visuri la Cheie… Scuze, dar acolo au fost cooptate firme grele care au venit pentru publicitate, etc… Am un coleg care a lucrat la o anumita casa pasivă celebra. Pai voi stiti ce crema specialistilor a fost acolo si ce solutii de top si cum s-a lucrat la milimetru. Un om normal nu va reusi in veci sa angajeze asemenea specialiști.
    Probabil daca as avea un buget dublu da, as face o casa pe structura de lemn dar in conditiile date doar cei cu dare de mana se pot gandi la asa ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén