Andrei Samoil

Dubito ergo cogito. Cogito ergo sum.

De ce plange strumful cand este in tabara?

Pentru ca strumful este mai smecher si inteligent decat il crede mama iar parintii au carlige. Nu are sens? O sa aiba!

Noi, la Academia 1,61 ne-am format un argou propriu si numim strumfi copiii intre 6 si 9 ani cu care mergem de cateva ori pe an in tabere.

In tabere (desi acum rare ori in cele organizate de noi), principala problema este ca strumfii plang. Cu precadere seara. Nu intelegeam de ce. Ei ziceau ca le e dor de mama. In primele tabere pe care le-am organizat s-a intamplat sa li se faca dor de casa atat de tare ca au venit parintii sa ii ia inapoi. Noi primim asta ca o lovitura si o luam destul de in piept pentru ca ni se pare ca am esuat in a avea grija sa se simta pustiul bine. Ni se parea ca nu am reusit sa ne descurcam. Pana am inteles mecanismul:

STRUMFI-2-1-1024x768

Strumful (sau strumfita) se simte excelent in timpul zilei. Se distreaza, rade, se joaca, face toate activitatile si zambeste cu gura pana la urechi. Seara mananca si, inainte de culcare, pe la ora 20.00 il suna mama ca sa se asigure ca strumful se culca linistit ca mama nu l-a uitat. Si mama trimite un carlig prin telefon cu care reataseaza un cordon ombilical virtual: “Esti bine puiule? Papi? Nu ti-e dor de mine? De abia astept sa te intorci… Hai acum dormi linistit.” Dar numai asta nu se intampla. In  5 minute strumful nostru face BÂÂÂÂZZZ.

Si acum stai si impaca-l si potoleste tragedia si explica-i si culca-l. Asta daca nu molipseste pe inca vreo trei si ai un cor de strumfi bazaitori.

Asta pana am gasit solutia. In prima zi asteptam sa faca o prostioara si le confiscam telefoanele. Pe toate. Le spunem ca nu vrem sa stea sa se joace pe telefon si ca, oricand vor sa sune acasa, le dam telefonul imediat, dar nu seara. Deci practic, au oricand optiunea sa sune dar trebuie sa ceara ei asta. Bineinteles, parintii stiu de planul nostru si le spunem ca pot oricand sa vorbesca cu strumful dar sa ne sune pe noi si il dam pe loc la telefon. Noi oricum nu ne dezlipim de ei. Totusi, le recomandam sa astepte sa ii sune copilul si sa reziste tentatiei de a-l agata si a-l ancora din nou in amintirea casei.

Practic, nu intrerupem comunicatia dintre parinte si copil ci incurajam ca aceasta sa fie initiata de strumf, nu de parinte. Si se intampla ceva foarte interesant: Strumfii nu mai bazaie si uita ca au parinti.

Spre amuzamentul general, in autocar, in drum spre casa avem conversatii de genul:

“Ai sunat-o pe mama?”

Strumful face ochii mari. Isi aminteste ca are o mama…

“Nu…”

“Pai stie sa vina sa te ia?” Strumful face ochii si mai mari. Se prinde ca trebuie sa ajunga acasa.

“Nu stiu. Andrei, da-mi te rog telefonul…”

Asta daca nu incepe sa bazaie ca pleaca din tabara. Si atunci chiar se molipsesc toti.

Previous

Sunt arhitect dar am devenit profesor de aikido si organizator de tabere educationale pentru tineri. Ce s-a intamplat?

Next

Cum am distrus cel mai inalt munte din lume

2 Comments

  1. Bianca

    Foarte interesanta viziunea din tabara. In experienta noastra de parinti am observat si acest tip de situatie – copilul se distreaza minunat in tabara, iar cand vorbeste cu parintele se reconecteaza la iubirea si energia relatiei dintre ei. Este in regula ca unui copil sa-i fie dor de parinti si sa-si manifeste dorul (si) prin plans, mai ales la varstele mai mici cand inca nu stiu sa traduca emotiile in cuvinte exacte. Iar atunci ajuta ca unul dintre organizatorii taberei sa se conecteze la copil (i) si sa faca un joc, sau sa identifice emotia copilului si sa o puna in cuvinte. Ideea de baza ar fi sa fim noi ok si sa intelegem ce este in spatele plansului, si ca este un plans tamaduitor. Sunt multe articole interesante pe tema, siteurile de Playful parenting au multe informatii despre plans- conectare- reconectare.

    • Andrei Samoil

      Asa este, Bianca. Tu ai spus-o mai elegant. Intr-adevar, acesta este mecanismul si de aia spuneam ca trebuie sa stam cu ei seara si sa discutam pana adorm (desi mai avem si alte trucuri). Problema este cand se sincronizeaza mai mult de cinci. Atunci sa vezi cor… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén